MINISTARSTVO GOSPODARSTVA PODUZETNIŠTVA I OBRTA OBJAVILO NEWSLETTER –  AKCIJSKI PLAN za administrativno rasterećenje gospodarstva

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA PODUZETNIŠTVA I OBRTA OBJAVILO NEWSLETTER – AKCIJSKI PLAN za administrativno rasterećenje gospodarstva

Objavljeno, 12.1.2017.

Donošenjem Akcijskog plana započinje sustavno rezanje troškova gospodarstvu

Nakon porezne reforme, kojom su porezno rasterećeni građani i poduzetnici, Vlada Republike Hrvatske nastavlja s reformama. Pokrećemo rezanje administrativnih troškova za 1,5 milijardi kuna i dodatno smanjivanje neporeznih nameta. Ovime započinjemo cjelovitu reformu poslovne klime koja jamči jeftinije i jednostavnije poslovanje, uz lakši pristup tržištu usluga.

Želimo osloboditi potencijal privatnom sektoru za stvaranje vrijednosti i novih radnih mjesta

 

 

Područja pojeftinjenja i pojednostavljenja poslovanja koja donosi Akcijski plan su: zaštita na radu, sanitarni i zdravstveni uvjeti, energetska učinkovitost u gradnji, trgovina i posredovanje u prometu nekretnina. Akcijskim planom se, također, stvaraju uvjeti za liberalizaciju tržišta profesionalnih i poslovnih usluga.

Akcijski plana za administrativno rasterećenje gospodarstva sadrži 104 reformske mjere za pojeftinjenje i smanjenje prevelike reguliranosti poslovnog okruženja.

Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva
 

Sastavni dio ovog paketa je i ponovno aktiviranje Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja. Cilj ovog Povjerenstva je analizirati postojeće podatke iz Registra neporeznih davanja te utvrditi popis pojedinačnih neporeznih davanja čija će se vrijednost smanjiti za minimalno 30% iznosa iz registra ili ukinuti na razini svake godine.

 

Ujedno, Vlada na inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pokreće razvoj brzih i jednostavnih e-usluga za pokretanje posla i e-dozvola za pristup tržištu usluga u nizu sektora, bez papira i biljega. E-usluge će biti dostupne putem već uspostavljene Jedinstvene kontaktne točke za usluge psc.hr.

 

Tijekom 2017. godine ovaj ćemo proces intenzivirati donošenjem novih, dodatnih mjera za pojeftinjenje i smanjenje prevelike reguliranosti propisa.

Copyright © 2017 Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Sva prava pridržana.