Održana izložba „Kamena jedra“

Održana izložba „Kamena jedra“

Objavljeno, 6.9.2019.

U četvrtak, 05.09.2019. godine u velikom holu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci održana je svečana izložba poznatog hrvatskog akademskog kipara Mate Turića, poznatijeg kao Mata CROata.

Svečana izložba otvorena je u četvrtka uvečer, te će kamena jedra ubuduće ukrašavati hol Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci jer se ovdje radi o stalnoj postavi ovih zanimljivih i lijepih kamenih jedra. Na početku programa, sve prisutne uvodnim govorom pozdravio je direktor Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o., mr.sc Tihomir Hodak, o izložbi govorio je likovni pedagog, također akademski kipar, Igor Brkić, a sam je autor također rekao nešto o svojim kreativnim porivima te se toplo zahvalio organizatoru na trudu u organizaciji ove izložbe. Uz glazbeni program, kojeg je izvela flautistica Jasmina Funtak, izložbu je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca, Danijel Šaško.

Mate Turić završio je klesarsku školu na Braču, te nakon toga Akademiju likovnih umjetnosti gdje je stekao zvanje Magistar kiparstva i profesor likovne kulture. 2015. godine od Artis On Globe-a dobiva nagradu za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj, a do sada je održao preko 30 samostalnih izložbi izlažući uglavnom poznate skulpture jedrenjaka od kamena. Iako mu je tek 29 godina, Mata CROata je jedan od najpoznatijih umjetnika u Jugoistočnoj Europi koji izrađuje unikatna, rukopisno prepoznatljiva i umjetnički snažna kamena jedra. Zahvaljujemo se svima u ime organizatora na dolasku te pozivamo i ostale zainteresirane građane na dolazak u RCTP Križevci da razgledaju eksponente.