Predavanje Hrvatskih znanstvenika svjetskih razmjera u RCTP-u

Predavanje Hrvatskih znanstvenika svjetskih razmjera u RCTP-u

Objavljeno, 25.5.2017.

Poznati znanstvenici i profesori, akademik Slobodan Vukičević i dr.sc Lovorka Gregurević, 07.06.2017. u 10 sati  govoriti će o novom znanstvenom otkriću, novom inovativnom lijeku za koštanu regeneraciju OSTEOGROW,  te o poslovnoj primjeni toga otkrića u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci u kongresnoj dvorani.

Lijek Osteogrow je prvi inovativni lijek u neovisnoj Hrvatskoj i drugi nakon vrlo uspješnog Sumameda koji je u cijelosti proizvod hrvatskih znanstvenika, akademika Slobodana Vukičevića i njegovog tima.
Radi se o senzacionalnom uspjehu svjetskih razmjera te Križevci imaju čast biti domaćin predavanju kojeg će voditi akademik i profesor Slobodan Vukičević te dr. sc Lovorka Gregurević.

Rezultati dosadašnjih kliničkih ispitivanja govore da je ovo prvi lijek stvoren u Hrvatskoj koji bi mogao pomoći pacijentima diljem svijeta s problemima zarastanja kostiju te onima kojima je potrebno nadomjestiti dio kosti kroz vrlo kratak period liječenja.
Teme o kojima će se na predavanju slušati:
• Akademik Slobodan Vukičević: „ Što za Hrvatsku znači prvi inovativni lijek za globalnu primjenu u bolesnika s koštanim defektima“
• Prof dr. Lovorka Gregurević: „Od otkrića do primjene u čovjeka“,
• diskusija u kojoj će svi moći postaviti pitanja te dobiti odgovore na ista.

Time se Razvojni centar i tehnološki park ponovno dokazuje kao mjesto spajanja inovativnosti i znanosti, te njihove primjene u poslovnoj i gospodarskoj zajednici.

Za više informacija o dostignuću, mogućnostima nove terapije, primjeni znanstvenih otkrića kao podloge za razvoj novih i inovativnih tehnologija i poslovanja  dođite na predavanje i poslušajte naše renomirane znanstvenike 07.06.2017. godine u 10 sati u kongresnoj dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Zbog velikog interesa a ograničenog kapaciteta te kako bismo Vam bili u mogućnosti osigurati što ugodnije praćenje predavanja, molimo Vas da svoje prisutstvo najavite na mail : krunoslav.smoljanec@kpc.hr
O samim predavačima:

Akademik  Slobodan Vukičević

Rođen u Zagrebu 1951. godine. Redovni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademik Vukičević je objavio više od 170 znanstvenih radova i poglavlja u knjigama u znanstvenim časopisima te je najcitiraniji hrvatski znanstvenik i vlasnik više od 20 patenta. Vukičević je prepoznat kao jedan od vodećih stručnjaka u području regeneracija tkiva putem koštanih morfogenetskih proteina, osobito kosti, hrskavice i bubrega.

Više od 150 puta bio je pozvani predavač na međunarodnim kongresima, sveučilištima i znanstvenim institutima. Primio je pet međunarodnih nagrada za postignuća u znanosti; prvi je hrvatski znanstvenik koji je u samostalnoj Republici Hrvatskoj 1992. godine dobio nagradu „Ruđer Bošković“ za znanost. Više od 60 puta predsjedavao je na značajnim međunarodnim kongresima, bio je predsjednik 6 domaćih i 5 međunarodnih kongresa, te počasni predsjednik „6th International Conference on Bone Morphogenetic Proteins“, Lake Tahoe, USA, 2008. Predsjednik je Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva, član Vijeća European Calcified Tissue Society, član Znanstvenog savjetodavnog odbora (Scientific Advisory Committee) farmaceutske kompanije Pfizer, direktor prve hrvatske biotehnološke kompanije Genera, član Svjetske akademije znanosti i umjetnosti i European Molecular Biology Organization (EMBO), te Vijeća International Bone and Mineral Society (IBMS).

Predsjednik je Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva. Europsko vijeće za znanost izabralo je akademika Slobodana Vukičevića za predsjedavatelja panela LS7–Diagnostic Tools, Therapies and Public Health za 2017. godinu. To je najviša pozicija koju hrvatski znanstvenik obnaša u tijelima Europske komisije za znanost.

Dr. sc. Lovorka Grgurević

Dr. sc. Lovorka Grgurević, izv. prof., rođena je 1973. godine, diplomirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a od 2013. izvanredni je profesor anatomije i predstojnica Zavoda za anatomiju. Njezin znanstveni interes, uz anatomiju i kliničku anatomiju, fokusiran je na proučavanje funkcije koštanih morfogenih proteina (BMP) i njihove iskoristivosti u regeneraciji organa, specifično u koštanim indikacijama i u modelima akutnog i kroničnog bubrežnog zatajenja. Autorica je osam globalnih patenata te je autorica ili koautorica 33 znanstvena članka.

2015. godine osvaja nagradu HAZU-a za područje medicinskih znanosti za znanstveni doprinos izuzetnog značenja objavljen u znanstvenom radu (Grgurević L. et al. Journal of American Society of Nephrology 22 : 681-692, 2011) za otkriće BMP1 enzima u cirkulaciji bolesnika s kroničnom bolesti bubrega koji uzrokuje stvaranje fibroznog tkiva te ubrzava gubitak bubrežne funkcije.