Predstavljanje Križevačkih sunčanih krovova u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima

Predstavljanje Križevačkih sunčanih krovova u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima

Objavljeno, 2.11.2018.

Zelena energetska zadruga predstavila je danas uspješno završeni projekt “Križevački sunčani krovovi” kojim je izgrađena solarna elektrana na krovištu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima. Uvodno su nazočne pozdravili direktor Razvojnog centra i tehnološkog parka Tihomir Hodak i Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge, a zatim su se obratili gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Mario Rajn:

„Ono na što bih se ja htio posebno osvrnuti je naš pogled prema budućnosti uvođenjem različitih društvenih inovacija, a to je naše socijalno poduzeće Udruge osoba s invaliditetom koje podržavamo, suradnja sa Zelenom energetskom zadrugom za koju sam siguran da je, ustvari, tek na svojim počecima.

Dakle, naš direktor je spomenuo ovaj svoj pilot projekt i, kažem, ovo nam je početna točka i, ustvari, tek sada krene ozbiljnija nadogradnja. Dakle, usmjerenost na društvene inovacije i na tehnološke inovacije, praćenje tehnologija, odrednica je ovog grada za naredno razdoblje. Evo, sad se već usuđujemo reći da nam je pogled prema 2030. kao energetski neovisnom gradu, barem što se tiče javnog rada, ali, sigurno je, to bi htjeli, to je puno više.

Tim više me posebno raduje što je direktor Fonda s nama, zato što kroz niz kontakata, odnosno sastanke koje smo održavali, imamo dojam i, vjerujem da je dojam itekako ispravan, da podrška Fonda postoji. Ovaj grad ima u pripremi niz drugih projekata koje smo već dijelom proveli.“

Nakon gradonačelnika, obratio se i direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš:

„Vi ste, zapravo, ispred svog vremena, kad je Republika Hrvatska u pitanju. Napravili ste nešto što još nitko na ovim prostorima nije. Zbog toga i mi u Fondu, zapravo, učimo od vas. Vjerojatno u nekim segmentima vi učite od nas i to je način na koji trebamo i ubuduće raditi. Dakle, sinergija međusobnih znanja. Imate vrlo proaktivnog gradonačelnika koji je vrlo često u Fondu i upoznat je sa svim tim projektima.

Što se tiče samog Fonda, mi želimo također iz ovog primjera steći određena znanja i krenuti u smjeru da nađemo načina za podršku ovakvoj disciplini projekata. To, naravno, nije nimalo jednostavno, prečesto se događa da je birokracija vrlo komplicirana, da se tu šume od drveta ne vidi i obrnuto, no nastojat ćemo naći načina da i vaš projekt, i svaki sljedeći, zapravo promoviramo. Vaša plemenita gesta, plemenita aktivnost je bila u tome da ste građane educirali, jer za građane na kraju dana jesu najvažnije tri stvari.

Na prvo mjesto uvijek stavljam edukaciju, i vi ste tu edukaciju zapravo napravili, upoznali s ovim dijelom koji se tiče energije i da oni mogu biti upravljači svoje energije. Na drugom mjestu, kad su građani u pitanju, je ponovno edukacija, i onda, pogađate, da je i na trećem mjestu edukacija.“

Zainteresirani građani su u samo desetak dana prikupili potreban iznos od 230 tisuća kuna za izgradnju elektrane i to je prvi u nizu takvih programa kojima se promiče važnost obnovljivih izvora energije. Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sudjelovao je nedavno u Sarajevu na 1. Crowdfunding konferenciji o održivoj energiji u Bosni i Hercegovini gdje je predstavio križevački i ujedno 1. model skupnog financiranja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj .

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga uz podršku programa Pokreni nešto svoje partnera REA Sjever koja je pripremila Studiju izvodljivosti fotonaponske elektrane 30 kW kroz projekt COMPOSE financiranog u okviru programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt su podržali Europska federacija energetskih zadruga i Europsko udruženje gradova Energy Cities.