Prvi CRO Digital Transformation MeetUp održan u Križevačkom Poduzetničkom Centru

Prvi CRO Digital Transformation MeetUp održan u Križevačkom Poduzetničkom Centru

Objavljeno, 3.3.2017.

 

Danko Pigac

U Križevačkom Poduzetničkom Centru 1.3.2017. održan je prvi CRO Digital Transformation MeetUp. Bio je to poslovni susret gospodarstvenika iz Zagreba i Križevaca angažiranih na unaprjeđenju poslovnih procesa putem digitalne transformacije. Digitalna transformacija donosi mogućnost temeljnih promjena poslovnih modela, između ostaloga korištenjem dostupne digitalne tehnologije te promjenom poslovne filozofije dovođenjem želja i potreba kupca u sam centar pažnje poslovnog procesa. Cilj CRO Digital Transformation MeetUpa je hrvatskoj poslovnoj javnosti približiti ideju digitalne transformacije i ukazati na blagodati koje ona donosi. Istovremeno, susreti su mjesto za poslovno umrežavanje i diskusiju o svim aspektima digitalne transformacije. Ovo je bio prvi susret, a organizator planira održati nove susrete jednom mjesečno, svaki puta u drugom tehnološkom parku te tako obići cijelu Hrvatsku.

Događaj je otvoren pozdravom zamjenika gradonačelnika grada Križevaca g. Tomislava Katanovića i prezentacijom domaćina, KPC-a. Potom su se skupu predstavili organizatori i sponzori događaja, zagrebačke tvrtke Pragmatekh – poslovno konzultiranje i Prezentacija+, partner susreta zadužen za tehničku produkciju materijala. Organizator je prisutnima predstavio i MeetUp – on-line platformu za organiziranje tematskih skupina i događaja bilo koje vrste, koja polako, ali sigurno povećava broj korisnika u Hrvatskoj. Interesantan je primjer digitalne transformacije podatak da je organizator, korištenjem platforme organizirao grupu, susret te poslao pozivnice u samo 48 sati.

Glavni događaj bila je panel rasprava na temu stanja digitalne transformacije u Hrvatskoj 2017. godine. Sudionici panel diskusije bili su:

  1. Poslovna rješenja – Amera Zulić Vrabec, Izvršni direktor (IN2)
  2. Osiguranje – Mr. Slaven Dobrić, član uprave (Allianz)
  3. Banka – Mladen Mrvelj, član uprave (HPB)
  1. e-Commerce – Mr. Hrvoje Veselko, dir. prodaje (mStart)
  2. Poslovna rješenja – Zoran Vujčić, CEO (Multicom)
  3. Grad Križevci – Mr. Tomislav Katanović, (zamjenik gradonačelnika)

Zaključci panel diskusije oslikavaju stanje na području primjene digitalne transformacije u Hrvatskoj koja je još uvijek na nivou digitaliziranja i automatiziranja postojećih poslovnih procesa s tek rijetkim primjerima disrupcije poslovnih modela. Pored toga, sudionici su istaknuli regulatorne i pravne izazove u primjeni digitaliziranja i automatiziranja te iznijeli niz primjera primjene iz vlastite prakse i dotakli se inicijativa koje nisu uspjele, pojasnivši pritom uzroke neuspjeha.

Jedan od zaključaka je i da je u današnjem trenutku, obzirom da je veliki dio populacije još uvijek manje digitalno pismen, te je danas najjednostavnije rješenje spojiti digitalni svijet s analognim digitaliziranjem dijelova poslovnih procesa. Na taj način se korisnici postupno navikavaju na nova, digitalna, rješenja i usluge te se postupno povećavaju i doseg i ‘e-pismenost’ korisnika. Takvo neprepoznavanje prilika koje digitalna transformacija nudi je vjerojatno i jedan od razloga izostanka većeg odaziva predstavnika Križevačkih tvrtki.

S druge strane dio hrvatskih tvrtki ipak će morati vrlo brzo pokrenuti procese digitalne transformacije zbog izloženosti ponuđačima iz ostatka svijeta koji donose nove poslovne modele poput Ubera. Vrlo je interesantna činjenica da je g. Tomislav Katanović, predstavnik javne uprave kao dogradonačelnik grada Križevaca, imao za pokazati niz pozitivnih primjera digitaliziranih procesa javne uprave grada Križevaca. Posebno je interesantan podatak da je u Križevcima, putem servisa e-Uprava moguće dobiti građevinsku dozvolu unutar 24 sata!

Na kraju ostaje dojam da smo na dobrom putu, jer svi sudionici rasprave vrlo proaktivno razmišljaju i djeluju na području digitalne transformacije te s nestrpljenjem očekujemo sljedeći MeetUp.