Svečano otvorenje Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

Svečano otvorenje Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

Objavljeno, 2.11.2016.

U petak, 28. listopada 2016. u 14.00 sati svečano je otvoren Razvojni centar i Tehnološki park (RCTP) u Križevcima i potpisani su ugovori s prvim poduzetnicima koji ulaze u Tehnološki park. Time je završen projekt u okviru kojeg je izgrađen veliki objekt od 8.490 m2  i započinje poslovni život institucije od koje Križevci mnogo očekuju.

 

Svečanom otvorenju su nazočili Ministar poljoprivredne Tomislav Tolušić, Gradonačelnik Križevaca i saborski zastupnik Branko Hrg, Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenici Gradonačelnika Ivan Vuk i Tomislav Katanović, zamjenik Župana Darko Sobota, Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta EU Tomislav Petric, uz gradske i županijske vijećnike, poduzetnike s područja Koprivničko-križevačke županije i mnogobrojne goste.

 

Na otvaranju RCTP-a, u novoj, lijepoj velikoj  kongresnoj dvorani uvodni govor održao je križevački gradonačelnik i saborski zastupnik Branko Hrg. On je rekao:

„Ponosan sam na svoje suradnike i suradnice koji su kreirali, vodili i doveli ovaj projekt do kraja. To su  Pročelnik za gospodarstvo Darko Masnec  koji je bio inicijator, kreator i voditelj projekta i njegov stručni tim. Sve smo završili u roku. Vjerujem i u one koji će to dalje voditi i osmišljavati nove programe. Sve se svodi na ljude i oni su najbitniji. Već pripremamo nove projekte. Jako sam ponosan na sve naše zaposlenike

Danas ćemo uručiti i 12 ugovora poduzetnicima i obrtnicima koji će prvi ući u ovaj lijepi poslovni prostor.“

 

Župan Darko Koren također je izrazio svoje zadovoljstvo:

“Svjedočimo velikom događaju za Križevce i cijeli ovaj kraj.  Današnji događaj jedan je od dva velika događaja koja su se dogodila Križevcima ove godine. To su otvaranje brze ceste i otvaranje ovog projekta koji će biti ishodište razvoja malog gospodarstva i obrtništva.

Ovo prostori bivše vojarne koji su dobili nove sadržaje realizirane velikim dijelom kroz EU fondove.  Osim ovog tehnološkog parka, tu je nova obrtnička škola Ivan Seljanec čija je vrijednost iznosila preko 43 milijuna kuna, tu je realizirano nekoliko privatnih investicija poput Doma za starije i nemoćne, Dentalne poliklinike, Dječjeg vrtića, Čokolaterije i Knjižnice. U sve ove prostore uloženo je oko 120 milijuna kuna. Kao Križevčanin, osjećam veliku sreću i ponos što sam dio ovog grada i ove gospodarske priče“

 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pridružio se čestitkama i pohvalio je Križevce i njihove europske projekte:

“Ovo je lijepa, velika i važna stvar za Križevce, Koprivničko-krževačku županiju i Hrvatsku. Od 150 prijava na veliki EU natječaj  Križevci su ušli  među prvih petnaest, a među njima nema Splita, Rijeke, Dubrovnika, Koprivnice, ali ima Križevaca.  Križevci su imali jasnu viziju toga što ovdje treba biti. To je za grad od 21 tisuću stanovnika vrijedna i važna investicija koju EU financira s 90 posto.  U ovom objektu će raditi preko 250 ljudi kad se ovo sve napuni.“

Tada je proglasio prostor otvorenim.

Prostor je zatim blagoslovio velečasni Stjepan Soviček.

 

Prvi poduzetnici u Tehnološkom parku

Na svečanosti su ugovori uručeni prvim poduzetnicima koji će ući u Tehnološki park. To su:

 1. Hedona d.o.o.
 2. Tinktura j.d.o.o.
 3. Artmedia d.o.o.
 4. Elektro-Čelik d.o.o.
 5. Ruber d.o.o.
 6. Polimen d.o.o.
 7. Elkem d.o.o.
 8. Veda d.o.o.
 9. Šon-Produkt d.o.o.
 10. Srednja škola Ivan Seljanec
 11. Odvjetnički ured Stjepan Gagro. 

 

Što je  Razvojni centar i Tehnološki park Križevci

Razvojni centar i Tehnološki park Križevci (RCTP) jedan je od strateških projekata Grada Križevaca, kojim se potiče razvoj konkurentnog gospodarstva baziranog na znanju i lokalnim potencijalima.

To je poslovna organizacija osnovana sa zadatkom da potiče  poduzetništvo, inovacije i gospodarski razvoj u Križevcima te kao inkubator pomaže malim poduzetnicima u početnoj fazi razvoja.

RCTP realizira zadatke iz  Strategije razvoja Grada Križevaca 2013. do 2018. godine.

Razvojni centar i Tehnološki park želi biti pokretač gospodarskog razvoja Križevaca, mjesto gdje će se razvijati poduzetništvo, osnivati nova poduzeća, rasti i razvijati postojeća, mjesto koje će privlačiti poduzetnike iz drugih mjesta da dođu u Križevce, gdje će se stvarati inovativni proizvodi konkurentni na svjetskom tržištu, otvarati nova radna mjesta, stvarati veza između obrazovnih i znanstvenih institucija i gospodarstva kroz nove razvojne projekte i stvarati pozitivna klima za dinamičan razvoj Grada.

 

Razvojnim centrom i tehnološkim parkom  upravlja mladi, stručni tim, direktor mr.sc.  Tihomir Hodak i njegova zamjenica Kristina Vrhovec-Žohar

 

Financiranje i provedba projekta

Projekt je sufinancirala Europska unija putem Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Provedba projekta trajala je 24 mjeseca,  počela je 1. listopada 2014. godine, a završila 30. rujna 2016. godine. Uz Grad Križevce, u provedbi projekta sudjelovali su i projektni partneri Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te Križevački poduzetnički centar d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje RCTP Križevci iznosi 37.577.369,22 kuna. Europska unija je nositelju projekta Gradu Križevcima odobrila bespovratna sredstva  u iznosu od 33.817.117,60 kuna što čini 90% ukupne vrijednosti projekta. Grad Križevci projekt sufinancirao iznosom od 3.760.251,62 kuna.

Najveći dio proračuna projekta odnosi se na izgradnju i preuređenje velikog objekta u kojem će djelovati RCTP na prostoru bivše vojarne u centru grada Križevaca, u ulici dr. Franje Tuđmana.

Cijeli objekt ukupne površine 8.490 m2 sastoji se od pet zgrada, 4 zgrade s poslovnim i proizvodnim prostorima za poduzetnike i potpuno nova upravna zgrada s pratećim prostorima kao što su kongresna dvorana, znanstveno-istraživački laboratorij i recepcija.

U tom prostoru RCTP Križevci nudi malim i srednjim poduzetnicima proizvodne, izložbeno-prodajne i uredske prostore po subvencioniranoj cijeni uz korištenje brojnih usluga poduzetničkih potpornih institucija u svrhu unapređenja i razvoja njihovog poslovanja.

 

Zašto Križevci trebaju RCTP

Križevci trebaju RCTP da potiče osnivanje velikog broja novih malih, privatnih poduzeća te rast i razvoj postojećih, potiče stvaranje novih radnih mjesta i kroz uspješno poslovanje poduzeća povećava prihod Gradu.

Otvaranje novih radnih mjesta smanjivati će iseljavanje iz Križevaca i mladima otvarati perspektive života i rada u Križevcima.

 

Što poduzetnici dobivaju u RCTP

 1. Mentorstvo i konzalting – savjeti u poslovanju i stalna pomoć
 2. Subvencionirani troškovi smještaja (16 kn/m2 + troškovi energije, vode i sl.)
 3. Korištenje infrastrukture – Internet / intranet, sobe za razgovore, oprema za umnožavanje, projektori i sl.
 4. Pomoć u marketingu – nastup na izložbama, zajednička WEB stranica, zajednički prospekti, emisije na TV, radiju, članci u novinama
 5. Projekt upravljanja kvalitetom po ISO 9000
 6. Potpore za inovacije – zajednički nastupi na izložbama inovacija i potpore za komercijalizaciju
 7. Zajednički projekti i klasteri – suradnja na većim projektima
 8. Poslovno obrazovanje
 9. Sinergija sustava – stimulativna, radna, razvojna, inovatorska okolina
 10. Poticajnu, kreativnu i stimulativnu radnu okolinu

 

Zašto bi neki poduzetnik iz drugog grada došao u RCTP

RCTP želi privući poduzetnike iz ostalih krajeva, posebno iz Zagreba  da dođu u Križevce pružajući im odlične poslovne i radne uvjete, smanjene troškove poslovanja s manjim prirezom, dobru prometnu povezanost s okolnim gradovima i mjestima, (udaljen autoputom 0,5 sati od Zagreba), te punu podršku  gradske Uprave.

Križevci su mjesto ugodno za život, imaju  škole, vrtiće, fakultete, divnu prirodu u okolini i bogatu povijest s mnogo značajnih osoba iz hrvatske povijesti.

 

Razvojni centar i Tehnološki park Križevci želi što prije postati pokretač gospodarskog razvoja Križevaca.

Kontakt

Direktor

mr.sc.Tihomir Hodak, dipl. ing.

098 3746 70

tihomir.hodak@kpc.hr

suradnica :

Kristina Vrhovec-Žohar, mag.oec.

091 1720 978

kristina.vrhovec.zohar@kpc.hr

www.rctp.hr