Završna konferencija Projekta „Razvojni centar i Tehnološki park Križevci“

Završna konferencija Projekta „Razvojni centar i Tehnološki park Križevci“

Objavljeno, 7.10.2016.

U četvrtak, 29. rujna 2016. godine u prostoru novoizgrađenog Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci održana je Završna konferencija projekta u okviru kojeg je izgrađen veliki objekt od  8.490 m2. Projekt je sufinancirala Europska unija putem Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Provedba projekta trajala je 24 mjeseca,  počela je 1. listopada 2014. godine, a završila 30. rujna 2016. godine. Uz Grad Križevce, u provedbi projekta sudjelovali su i projektni partneri Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te Križevački poduzetnički centar d.o.o.

Europska unija nositelju projekta Gradu Križevcima odobrila je iznos od 33.817.117,60 kuna što čini 90% ukupne vrijednosti projekta. Najveći dio proračuna projekta odnosi se na izgradnju i preuređenje velikog objekta Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci na prostoru bivše vojarne u centru grada Križevaca, u ulici dr. Franje Tuđmana. Cijeli objekt se sastoji od pet zgrada, 4 zgrade s poslovnim i proizvodnim prostorima za poduzetnike i potpuno nova upravna zgrada s pratećim prostorima kao što su kongresna dvorana, znanstveno-istraživački laboratorij i recepcija.

Razvojnim centrom i Tehnološkim parkom upravljati će direktor mr.sc. Tihomir Hodak i zamjenica direktora Kristina Vrhovec Žohar.

Svi projekti financirani iz EU fondova odvijaju se po utvrđenoj metodologiji uz jasno definirane rokove i uz stalnu kontrolu odvijanja projekta. Kontrolu provodi SAFU – Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije iz Zagreba. Projekt mora biti završen u roku, u okviru predviđenih troškova i na kraju treba organizirati završnu konferenciju kojom se predstavlja projekt i prikažu ostvareni rezultati.

Takva konferencija je održana u prostoru novog Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci koji je najveći i najmoderniji u Hrvatskoj.

Konferencija

Na Konferenciji su sudjelovali gosti vezani uz odvijanje Projekta, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, SAFU-a, Grada Križevaca, Županije, Veleučilišta, Komore, poduzetnici, izvođači i građani Križevaca.

Krajem listopada  biti će i službeno otvorenje Tehnološkog parka pa će tada biti pozvani i mnogobrojni prijatelji i suradnici iz cijele Hrvatske i gradova prijatelja.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Branko Hrg.  Istaknuo je da se ovaj novi tehnološki park uklapa u cjelovitu viziju razvoja Grada Križevaca koja se oblikovala već prije desetak godina. Tijekom tih desetak godina izgrađeno je mnogo objekata važnih za Križevce, a u rujnu 2016. godine završen je autoput do Križevaca i novi Tehnološki park. Prisjetio se samih početaka razmišljanja kako iskoristiti prostore bivše vojarne i ponosno istaknuo da je sada uspješno izgrađena poduzetnička infrastruktura u samom središtu Grada, lako dostupna i poduzetnicima i korisnicima.

Gradonačelnik je najavio i skorašnje otvaranje RCTP-a prilikom kojeg će poduzetnicima biti dodijeljeni ugovori o korištenju.

Na kraju je Gradonačelnik pohvalio  svakog člana cjelokupnog tima gradske uprave koji je stajao iza projekta na čelu s pročelnikom odjela za gospodarstvo i financije Darkom Masnecom koji je bio voditelj tima.

Župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren istaknuo je kako ovaj projekt nije značajan samo za razvoj Grada Križevaca već i za cijelu županiju te kako cijeli prostor vojarne predstavlja krunu vizije razvoja gospodarstva u Gradu.

Podsjetio je kako je nekada bilo teško u starim derutnim hangarima na prostoru bivše vojarne organizirati Obrtnički i gospodarski sajam i izrazio je zadovoljstvo što danas Grad Križevci ima najmoderniju zgradu za poduzetnike u Hrvatskoj.

Voditelj projekta, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije  Darko Masnec predstavio je detaljno projekt i upoznao prisutne s njegovim počecima. Istaknuo je da je Tehnološki park dio strategije razvoja Grada  Križevaca koji se odnosi na male i srednje poduzetnike. Naveo je i druge projekte koji su realizirani u okviru te strategije, poput Obrtničke škole, Multimedijske zgrade knjižnice Franjo Marković, dječjeg vrtića i staračkog doma. Gospodin Masnec je iznio podatak kako je već 60 posto prostora dodijeljeno poduzetnicima u prvom krugu natječaja, a vlada veliki interes i za ostatak slobodnih prostora. S radom u novom poduzetničkom centru tako započinje prvih 15 poduzetnika.

Ulogu Visokog gospodarskog učilišta koje je partner u Projektu objasnio je dr.sc Siniša Srečec, Istaknuo je da će u Tehnološkom parku biti njihov znanstveno-istraživački laboratorij koji će biti poveznica između znanosti i gospodarstva.

U ime poduzetnika koji će djelovati u Tehnološkom parku nastupila je  Gordana Pavičić , direktorica  poduzeća HEDONA,  poznate križevačke čokolaterije koja zapošljava invalide. Izrazila je veliko zadovoljstvo zbog činjenice da iz dosadašnjeg malog prostora od 60 m2 prelaze u veliki prostor od 610 m2 u Tehnološkom parku. To će im omogućiti daljnji rast i razvoj poduzeća, povećanje proizvodnje, proširenje asortimana i novo zapošljavanje.

Na kraju Konferencije Gradonačelnik Branko Hrg i direktor Križevačkog poduzetničkog centra Tihomir Hodak potpisali su ugovor kojim Grad Križevci predaje Razvojni centar i Tehnološki park na upravljanje Križevačkom poduzetničkom centru.

Obilazak Tehnološkog parka

Nakon završetka same Konferencije direktor Tihomir Hodak i njegova suradnica Kristina Vrhovec Žohar poveli su goste u obilazak objekta.

Direktor Hodak je objasnio kako je koncipiran Tehnološki park, kako će djelovati, kakve će usluge pružati poduzetnicima i kako će surađivati sa znanstvenim institucijama i Obrtničkom školom. Posebno se pohvalio činjenicom da jedan poduzetnik u Tehnološki park dolazi iz Zagreba. Prikazao je proizvodne i poslovne prostore koji su  minimalne veličine od 80 m2 i  mogu se modularno povećati. Pored toga, svaki poduzetnik svoj proizvodni prostor može prilagoditi prema svojim potrebama i svojoj proizvodnoj tehnologiji.

Iako radovi još nisu sasvim završili, prema riječima direktora Hodaka, za  kraj listopada očekuje se službeni početak rada RCTP-a. Nakon što poduzetnici iz prvog natječaja krenu s radom, priprema se i drugi krug natječaja za ulazak u Tehnološki park.

Na kraju su gosti Konferencije nastavili druženje i razgovor uz mali domjenak.